dilluns, 21 de gener del 2008

Tresserras hauria de dimitir

Joan Manuel Tresserras (Rubí, 1955) és un acadèmic de gran trajectòria professional i reconegut prestigi. Doctor en Ciències de la Informació, és professor del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB, especialitzat en història de la comunicació, l'anàlisi de la societat de la informació, i l'estudi de les indústries culturals i la cultura de masses. També ha impartit docència sobre gestió cultural, comunicació política, polítiques de comunicació i anàlisi de mitjans. Va rebre el premi extraordinari de Doctorat en Ciències de la Informació (1988-89), el premi d'investigació sobre Comunicació de Masses de la Generalitat de Catalunya (1989), i el premi d'assaig Joan Fuster (1994). Autor, entre d'altres, de 'El Regne del Subjecte' (1987) i 'Cultura de masses i postmodernitat' (1994), conjuntament amb Enric Marín, de 'D'Ací i D'Allà, aparador de la modernitat' (1993), i de 'La gènesi de la societat de masses a Catalunya' 1888-1939 (1999), amb Francesc Espinet. Ha estat autor d'una cinquantena de textos i articles acadèmics sobre comunicació social i coautor dels informes sobre 'Seguiment de l'impacte social de les noves tecnologies de la informació i la comunicació', patrocinats per la Fundació Bofill, i de 'Un segle de recerca sobre comunicació a Catalunya'. Va coordinar el bloc "Cultura" de l'Informe per a la Catalunya del 2000 (1999). Ha estat director del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB (1991-1993) i coordinador de la llicenciatura de Periodisme de la UAB (1997-1999). Membre de la Comissió Assessora sobre Publicitat Institucional de la Generalitat (1998-1999), conseller de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (2000), conseller del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, responsable de recerca, estudis i publicacions (2000-2006), president de la Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual (2005-2006) i membre de la Comissió Mixta de Transferències Estat-Generalitat (2004-2006).

En definitiva, un excel·lent currículum que al novembre del 2006 adquirí una dimensió institucional en ser nomenat conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació del govern presidit per José Montilla. La seva figura independent, escollit a petició d’ERC, despertà bones expectatives entre els analistes polítics. Succeir Ferran Mascarell representava tot un repte però alhora volia dir “que hi ha vida més enllà dels partits”, segons una crònica del moment.

Doncs bé, un any i dos mesos després podem afirmar que els pronòstics no s’han complert, i que la tasca de Tresserras al capdavant de la conselleria ha estat absolutament decebedora. Durant aquests catorze mesos com a conseller de Cultura Tresserras no ha pogut, no ha sabut o ni li han deixat aplicar cap programa innovador en el seu terreny, especialment sensible per a qualsevol projecte de construcció nacional que es pretengui dur a terme des de les institucions. Si l’èxit –relatiu- de la Fira de Frankfurt pot figurar en l’haver del seu historial, malgrat tractar-se d’una idea convergent, nascuda de la ment del poeta Àlex Susanna, dues taques de grans magnitud l’esquitxen sense pietat: el tancament dels repetidors de TV3 al País Valencià i la designació dels membres del Consell Català de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Sense anar més lluny, aquests dies plana de nou l’amenaça de nous tancament de repetidors de TV3 al País Valencià.

Ambdós despropòsits són sobradament coneguts i no cal tornar-los a explicar aquí. Però si al nostre lector, a aquestes alçades de l’article, ja li ha vingut al cap la idea que aquests dos episodis no són responsabilitat directa del conseller de Cultura, sinó que són fruit d’una mala gestió global per part del governs de Madrid o Barcelona, és que ha encertat de ple l’argument que pretenem exposar.

En efecte, tant el tancament dels repetidors de TV3 al País Valencià com el sainet dels nous membres del CCMA presenten uns ingredients, pel que fa a la causa dels problemes, a l’enfocament que si li dóna i a la manera –nefasta- de resoldre’ls, que no tenen el seu origen al cent per cent als despatxos de la Rambla de Santa Mònica. És més, estem convençuts que Joan Manuel Tresserras ha posat tota la seva bona voluntat, i la maquinària entera del seu Departament, per mirar de trobar-ne la millor sortida possible. I no se n’ha sortit. Per què? Doncs per dos motius: 1) perquè l’executiu de la Generalitat està preocupat per altres coses més importants que no pas que els valencians es quedin sense poder veure un canal de televisió en català, i 2) perquè l’executiu de la Generalitat és un mercat de Calaf on cadascú intenta treure el màxim benefici individual de la seva quota de representació, prescindint de qualsevol altre criteri. En el cas de TV3 la Generalitat ha demostrat no tenir cap mena de poder (o de voluntat) real per impedir el tancament dels repetidors, i ara li traspassa la patata calenta a Cultura perquè negociï no se sap ben bé què, oblidant que un acord és bo pel seu contingut, no per l’acord en sí.

En resum, que el conseller de Cultura no ha tingut un govern responsable, d’una mínima talla intel·lectual i política, al seu darrere per oferir-li el suport que li calia per resoldre aquestes dues qüestions. Ni els seus mentors d’ERC, tant preocupats ells pels Països Catalans que fins i tot faran el seu proper congrés a València, ni els seus companys de govern, els que per despolititzar el CCMA han col·locat més polítics per metre quadrat que en qualsevol altre organisme independent, no ens mereixen tenir Joan Manuel Tresserras com a conseller de Cultura. Ni Joan Manuel Tresserras es mereix el càstig de compartir butaca amb tota aquesta colla. Per això hauria de dimitir. El seu prestigi no pot quedar tacat per haver format part d’un Govern d’incompetents.

24 comentaris:

Anònim ha dit...

no ho acabo d'entendre: suposo que per aquest raonament la sequera metereològic que fa tan temps que ens abasta, també deu ser culpa d'ERC i la seva entrada al govern d'entesa. OI?
Roser

Anònim ha dit...

Sou realment patètics amb els vostres raonaments. Precisament per ser una persona independent l'hi haurieu de donar suport incondicional des d'aquesta web tant "nacionalista". Per cert en el CCMA només hi ha persones afins al tripartir o també n'està farcida de CiU? Quina demagògia nois!!!

Anònim ha dit...

Al contrari. És injust atacar així al que és, per mi, un dels millors consellers de cultura que hem tingut, potser juntament amb l'anterior que el va precedir en el càrrec. Tresserras ha de continuar per tal de fer realitat el seu projecte que en el seu primer any no ha tingut temps d'aplicar. Ara, un cop posat el fil a l'agulla, és quan la política cultural en la que ell creu i que defensa (entre d'altres, mitjans de comunicació sòlids a cada comarca: dic això des de la Seu d'Urgell, una comarca i una zona amb greus mancances en aquest aspecte) ha de tirar endavant i d'aquí 3 anys fer-ne la seva justa valoració.

Anònim ha dit...

Em sembla que ja hauria d'haver dimitit fa temps. Si no ho fa és que li està bé el que passa,o no li importa, o no li està bé però es renta les mans, o no li està bé però no ho considera greu.
Per mi el que ha passat amb els repetidors del País Valencià és més culpa del govern de la Generalitat que seva, i més del govern espanyol, i més del de la Generalitat valenciana. Però ell té la seva responsabilitat i l'ha d'assumir, i si no ho fa, a mi ja no em mereix el respecte d'un suposat gran professional independent.
Era patètic veure'l a l'entrevista de la Terribas. Com podia enfrontar-se als gossos del PP aquest senyor? encara com no el van apallissar...la política és l'art de la seducció però també de la guerra...i el senyor Tresserres és un acadèmic massa ben educat per fer política.

Unknown ha dit...

Ningu nega que sigui un dels millors consellers de cultura, presisament per aixo hauria de dimitir. Per dignitat i demostrar que amb aquesta colla d'inutils no es pot fer res.

Si no ho fa, el seu prestigi quedara enfosquit i sera un inutil mes

Anònim ha dit...

sou uns sectaris. fins a límits insospitats.

Unknown ha dit...

No opino sobre el tema proposat en el post... però penso que el departament que ell dirigeix atorga les subvencions de forma certament opaca.

Això és ser d'esquerres?

Anònim ha dit...

En Tresseras és de molt el millor conseller de cultura que ha tingut la Catalunya recent, el millor des de Ventura Gasol.
Està fent país de veritat (com en Max Cahner).
Desptrés d'aquest post deixaré de llegir-vos, és patètic!!!!!
La culpa del tancament de TV3 al sud no és d'en Tresseras!!!

Unknown ha dit...

Per dignitat i no haver de treballar amb aquesta colla de trepes intutils d'ERC-PSOE amb les mans tacades de sang del GAL.

Anònim ha dit...

Quina colla de secatris convergents resentits esteu fets.

Feu molta pena.

Dessmond ha dit...

Jo no sé si el conseller hauria de dimitir. Ara, que un instrument de reconstrucció nacional com és TV3 es vagi tancant, amb l'argumentari més propi de la millor època franquista, hauria de ser un tema roent, en comptes de generar tants silencis còmplices.
Queda demostrat que hi ha una bondat d'esquerres que, faci el que faci, sempre resultat ser encertat. Encara que sigui feixisme.

Anònim ha dit...

Foteu un tuf a Convergent!!!
Com puc deixar de rebre les vostres collonades?

Joan ha dit...

Doncs jo trobo el post encertadíssim. El tripartit és tan mediocre que desfà les poques coses positives que podríem tenir els catalans, com en Tresserres

Anònim ha dit...

Què voleu que us digui? Trobo bastant de babaus deixar-se enlluernar per un currículum que es pot 'maquejar' i vendre a la galeria. En definitiva molta teoria i poca pràctica, destil·la . No és or tot el que lluu. Aquest senyor ja sabia perfectament on es ficava perquè ja feia temps que pul·lulava pels cercles del CAC i satèl·lits. O sigui que la corda al coll se l'ha va posar ell mateix. Cap pena perquè costa de veure què ha fet d'aprofitable. Però, de veritat, algú creu que dimitirà algú que xucli de la mamella en el govern actual? Sigui del pelatge que sigui. Aquest senyor té el ronyó cobert com no havia somiat en sa vida que tindria. Vet aquí l'altre flagell de Catalunya: la idea d'assalt a l'erari públic i de pillatge impune que porten marcat als genes bona part del conglomerat de càrrecs de confiança i el personal acoblat sense que ningú els en pugui demanar comptes ni treure.
CS

Anònim ha dit...

1.- Tresserres és un polític, ideòlec i gestor molt i molt bo. Felicitats a un dels consellers amb més llums del nostre govern. Li dóna 1.000 voltes al president i aquí el critiqueu? No sabeu el que us dieu o sou un talp convergent.

2.- Com goseu criticar el tema de la CCMA el mateix dia que es canvia el president de la CCMA, del Joan Majó a l'Albert Sáez? D'una persona militant de partit a un independent. D'un polític a un periodista de destacada trajectòria professional (subdirector de l'Avui, etc.). D'algú sense sensibilitat nacional a algú que sí que té clar que l'espai català de comunicació va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Criticar el dia que s'ha d'aplaudir només pot venir de qui vol perjudicar permanentment els interessos de l'esquerra independentista.

Anònim ha dit...

El culpa TResserres, ERC o el tripartit sobre el tancament dels repetidors valencians és una mica curt. La administració valenciana i les seves quotes de poder estan sota el PP, primers culpables són els valencians per donar ales i votar aquesta gent. El negociar amb la Generalitat Valenciana és remenar merda per no obtenir res. Perquè la decisió ja esta presa desde el carrer Genova de Madrit. Crec que tenim que ésser una mica meyns babaus.
El problema de TV3 és un problema de tots els partits polítics catalans, del primer al darrer.

Anònim ha dit...

Quina desmemoria. En el cas de TV3 al PV, l'assassi es el PP i el col.laborador necessari es el PSOE, en particular Montilla, ministre d'Industria que va enganyar Eliseu Climent per renunciar a les frequencies en favor de la Sexta. I a Montilla, ERC l'ha fet president. Fets i no paraules: les emissions de TV3 a Catalunya les va iniciar CiU amb PSC en contra i les emissions de TV3 al PV es van iniciar amb CiU al govern amb el PSC-PSOE en contra. I les emissions al PV es tanquen amb el PSC-PSOE i ERC al govern. Aixo son fets. En altres temes, no se, pero en aquest ERC s'ha lluit ben lluida.

Anònim ha dit...

Quina casualitat, el dissabte passat també vaig fer un post ràpid (sense ser tant elaborat com el vostre) a on demanava que el honorable conseller dimitís.
Es veu que malgrat les distancies (en Km) tenim els mateixos
pensament.


http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/78558

Manel

Anònim ha dit...

Quina colla de secatris convergents resentits esteu fets.
Quin tuf que foteu.
Si us pica grateu-vos.
Em donare de baixa de la recepció d'aquesta porqueria.

Anònim ha dit...

Entre altres mèrits que "oblideu" hi ha el que ara els de la Feria de Abril han de justificar despeses si volen cobrar; em sembla que en els feliços anys d'immaculats governs patriòtics això no era ben bé així.

Anònim ha dit...

En primer lloc, un tal "Anònim" el del "tuf" que sempre diu que deixarà de llegir el bloc però que envia cinc o sis missatges seguits. Que se'n vagi d'una puta vegada i ens deixi en pau els altres.
En segon lloc, Tresserras hauria de dimitir per dignitat, no pas per
incompetència, per no fer el joc a la trepa d'aprofitats llepaculs que té al costat. Un encert estimable d'en Tresserras va ser el canvi de l'incompetent Miquel Pueyo per Bernat Joan, al front de Política
Lingüística.

Anònim ha dit...

Molt bó Trespins: Que s´en vagi a pendre pel cul, d´una vegada, aquest anònim del "tuf"!!!.Si, és que no hi rés més complaent que engegar a pendre pel cul als anònims!.

Anònim ha dit...

Avui ha sortit una enquesta on la ciutadania de catalunya diu que la millor conselleria de totes és la del Tresserres.

Llàstima que els hooligans convergents visqueu en una altre galaxia i així us va.

Per cert, com es port això de votar a un unionista recalcitrant com el Duran?

Anònim ha dit...

La confiança en els polítics i la CCMA


Cada vegada que hi ha eleccions, els polítics s’omplen la boca de frases políticament correctes en el sentit d’animar a la participació dels electors, o de lamentar després la baixa participació. I, a la vista de l’elevat abstencionisme, unànimement els polítics tenen un rampell d’autocrítica fent-se la promesa de treballar, a partir de llavors, per a recuperar la seva credibilitat.

Però tot seguit, i també per unanimitat, continuen treballant amb una eficiència i tenacitat encomiables per a mantenir la classe política ben allunyada de la ciutadania, fomentar el passotisme envers la política i, al capdavall, incrementar la xifra dels qui no creuen que valgui la pena anar a votar.

Ho hem vist ara amb la CCMA. Inicialment, tothom tenia clar que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual havia de ser un organisme independent que fos capaç de dirigir els mitjans de comunicació institucionals amb el màxim de rigor periodístic i sense posar-los al servei de cap partit polític. En contra de l’opinió general de la ciutadania, dels professionals i de la societat civil, els partits polítics han fet pinya per tal de garantir que l’organisme sigui un espai d’estricta competència partidista.

Enlloc de nomenar professionals acreditats, s’han posat d’acord de seguida en repartir-se el pastís de la comunicació, alhora que col·locaven (amb un bon sou, està clar) alguns dels seus excedents. Llevat del president, el periodista Albert Saez, la resta no deixen de ser comissaris polítics amb l’única funció de garantir els interessos de partit. Lamentable.

Està clar que les cúpules dels partits es refien de dues coses: que una part important de la població (encara que sigui només a l’entorn del 50 o del 60 per cent) anirem a votar igualment per la candidatura menys dolenta; i que l’altra 40 o 50 per cent que no anirà a votar representa equitativament l’arc parlamentari, de manera que ningú en surt més beneficiat que els altres. I així les coses, els importa un rave la participació i la credibilitat del gremi, si ells poden anar vivint de la moma.
Escrit per Josep Romeu a http://blocdejosepromeu.blogspot.com/