dilluns, 5 de novembre de 2007

Escòcia: les comparacions són odioses

El Partit Nacionalista Escocès (SNP) va celebrar el darrer cap de setmana d’octubre el seu 73è. Congrés, amb la proposta de celebració d’un referèndum d’autodeterminació per a l’any 2010 com a teló de fons. És la primera vegada que el líder del partit és també el màxim responsable del govern del país i per això Alex Salmond va parlar amb orgull dels “160 dies d’èxit” –fent referència al temps que porta l’SNP al capdavant de l’executiu escocès-, malgrat governar en minoria i no tenir experiència prèvia en aquest sentit.

L’SNP (Pàrtaidh Nàiseanta na h-Alba) va fundar-se el 1934 com a resultat de la fusió de diversos grups independentistes. A les eleccions generals de 1935 obtingué l’1% dels vots emesos a Escòcia i cap escó. El 1974 va assolir un 30% dels vots i 11 escons al Parlament de Londres, l’èxit més gran fins aquella data. Després, els vots i els escons anaren de baixa. Però quan Escòcia va aconseguir la descentralització política i va recuperar el seu Parlament al 1997 (la Devolution, promoguda des dels anys vuitanta pels laboristes, liberals, sindicats i l’Església; no per l’SNP, encara que votà sí al referèndum que la va aprovar amb un 73% dels vots), el vot nacionalista tornà a pujar: a la primera legislatura (1999) el 29% dels vots i 35 escons; a la segona (2003) el 24% i 27 escons, i a la tercera (2007) el 37% i 47 escons. En les dues primeres legislatures l’SNP es mantingué a l’oposició, mentre el Partit Laborista formava govern en coalició amb els liberals. Va ser l’augment de la consciència nacional dels escocesos i la seva voluntat d’anar més enllà de l’autogovern el que ha portat l’SNP a la victòria a les eleccions. A diferència d’allò que creuen alguns, estar al govern a qualsevol preu no és cap garantia d’èxit. Ben al contrari. Xavier Solano, analista polític de l’SNP i autor d’El mirall escocès ho explica d’aquesta manera: “Un altre factor a tenir en compte és que l’SNP ha aconseguit aquesta victòria des de l’oposició. Polítics catalans m’han comentat al llarg del temps que l’oposició és el cementiri polític. Aquí dalt li diem la terra de les oportunitats. Molts diputats de l’SNP creuen que només hi ha un lloc millor que l’oposició, dirigint un govern. La prova està que un cop celebrades les eleccions del propassat maig, el partit Liberal Demòcrata, tot i trobar-se en una posició molt còmode per entrar al govern per tercer cop consecutiu va decidir no donar suport ni a l’SNP ni al Partit Laborista. La raó? Potser perquè desprès de 8 anys en un govern no dirigit per ells els Liberal Demòcrates tornaven a treure el mateix nombre d’escons que a les primeres eleccions escoceses de 1999, és a dir, 17 escons. En vuit anys de govern no havien avançat res. Ara són a la oposició.”

Aquest és un punt particularment important, ja que tot i que la postura que havia d’adoptar el partit respecte la Devolution provocà importants divisions internes –entre els que la defensaven com un primer pas cap a la independència, com el propi Salmond, i els que la rebutjaven per insuficient-, tothom va estar d’acord en què la tasca pedagògica que exigia el procés sobiranista només podia fer-se governant… en solitari: “Hi ha algunes coses que tu pots fer des del Parlament escocès, però si tu vols afrontar el nucli dels problemes de la societat escocesa només pots fer-ho tenint tots els poders” va afirmar el 2002 John Swinney –del sector gradualista, com el mateix Salmond- a The Scotsman. Per això l’SNP va romandre a l’oposició els anys 1999 i 2003, treballant activament per erosionar els governs laboristes i augmentar el suport popular. És així com ha guanyat les eleccions de maig del 2007.

Però tornem al congrés del cap de setmana. Un dels acords principals que s’adoptà va ser la ratificació d’un document anomenat Choosing Scotland’s Future. A National Conversation. Es tracta d’un full de ruta de sis capítols on es fixen els arguments favorables a la celebració del referèndum d’autodeterminació. Al capítol sisè, el més important, es parla de la necessitat d’establir un diàleg amb la societat i amb la resta d’agents polítics per tal de definir el futur d’Escòcia, deixant obertes totes les possibilitats. És a dir, que l’SNP reconeix que tot sol no pot fer avançar el país cap a la independència i per això s’obre a trobar punts d’entesa amb la resta de partits. El reconeixement de la incapacitat que té una sola força política per arrossegar tot un país vers el seu alliberament, no és només un exercici de modèstia digne d’elogi sinó també una intuició política de gran abast. En efecte, en un article publicat a The Spectator un mes abans de les eleccions s’esmentava un pla secret del Partit Conservador per recolzar la independència d’Escòcia, que començaria segregant la secció escocesa de l’anglesa per així guanyar suport social. Per la seva part, en el discurs de cloenda del congrés Alex Salmond va afirmar que “la política no és una feina ni és un hobby. La política està per canviar el món que ens envolta. Per decidir la classe de societat que volem ser i conduir el nostre propi destí. La feina d’aquest partit, i d’aquest govern, ha de comprometre la gent d’Escòcia en aquesta missió: reconnectar per reunir una coalició dels disposats a transformar aquest país. Ara bé, naturalment uns estan més disposats que altres.”

Arribats a aquest punt, és inevitable contraposar novament el discurs i l’estratègia de Salmond amb la línia política dels actuals dirigents d’ERC. En una entrevista publicada dilluns passat Joan Ridao declarava en que “prioritzar l’eix nacional no forma part del nostre ADN”. Sobre la possibilitat d’arribar a acords futurs amb Artur Mas, el candidat republicà va reconèixer “no estar per la labor.” En canvi, per “la labor” que sí estan és per continuar en un Govern que va en una direcció diametralment oposada a la via escocesa. En paraules de J.B. Culla: “Los líderes de ERC quisieron salvar y justificar la contradicción intrínseca del pacto que dio lugar al Gobierno Montilla mediante la siguiente pirueta argumental: dándoles al PSC y a su candidato, pese a los resultados electorales, las llaves de la Generalitat no sólo conseguiremos que el independentismo penetre y crezca en los cotos sociológicos de la izquierda clásica, además –explicaron- vamos a atraer, a seducir, a arrastrar a los socialistas catalanes hacia el soberanismo y el autodetermismo, con lo cual iremos forjando una mayoría social por la independencia. Casi un año después, no se observa ni rastro de aquella presunta abducción ideológica. Más bien al contrario: durante el debate de política general de finales de septiembre pasado, el presidente Montilla afirmó la necesidad de superar ‘el dilema excluyente entre Cataluña y España’; al otro día, el portavoz parlamentario Miquel Iceta, glosó un catalanismo despolitizado, y rechazó los planteamientos soberanistas como ‘atajos que no llevan a ninguna parte.’ (…) Así las cosas, no cabe sorprenderse de que en el seno de la masa social identificada con Esquerra existan incomodidad y decepción.

En resum, que mentre a Escòcia l’SNP va optar per romandre a l’oposició fins assolir la majoria en unes eleccions i, un cop arribat al govern, cerca un acord nacional amb altres partits per aconseguir la independència, a Catalunya l’independentisme oficial (i no només pel cotxe, sinó perquè es creu l’únic mereixedor d’aital consideració) prefereix ser el soci minoritari d’un govern hostil als seus teòrics postulats i rebutja frontalment qualsevol col·laboració amb altres nacionalistes. La nit i el dia. Potser si el conseller Puigcercós acaba fent el seu anunciat viatge a Edimburg torni amb les idees una mica més clares.
_____________________________________________________________________


REVISTA D'IDEES
Aquest diumenge en Vicent Sanchis s’acomiadava com a director dels lectors de l’Avui. Ho feia per la porta gran, i amb aquesta fortalesa i serenitat d’esperit que ha caracteritzat el difícil comandament d’aquesta nau. Més enllà de les consideracions sobre aquestes dificultats al llarg de dotze anys i de la situació actual de l’empresa, l’article de comiat feia una diagnosis molt encertada del moment polític que estem vivint. Deia en Sanchis: “Catalunya pateix una crisi política sense precedents. Almenys sense precedents sota règim democràtic. El procés de reforma estatutària va desembocar en un desgast dels principals partits que les urnes van constatar amb un augment de l’abstenció i l’aparició contundent d’un vot en blanc que representa els desencisats que no volen engrossir les xifres dels que s’inhibeixen. L’enfrontament entre Convergència i Unió i Esquerra Republicana ha sumit en una profunda apatia els catalans més compromesos amb l’esperança sobiranista. Els enganys de José Luis Rodríguez Zapatero han anat desenganyant tots els partits catalans: Esquerra, CiU, Iniciativa... fins i tot el mateix PSC, que ha constatat impotent com el president del govern espanyol s’estima més diluir les responsabilitats de la catàstrofe ferroviària que pateix el país per no haver de fer front a les conseqüències polítiques que li podria suposar la destitució de la seva ministra de Foment. Al llarg de les darreres dues dècades els successius governs centrals han anat acumulant a Madrid tots els poders de l’Estat. Amb José María Aznar es va arribar al punt àlgid d’una política neojacobina que busca la desvitalització de la perifèria sospitosa d’insubordinació independentista. Però les promeses regeneradores de Rodríguez Zapatero no han rectificat una tendència que cada dia pren més volada. Catalunya no se sent còmoda a Espanya però els catalans que podrien decantar la balança cap a la separació encara no fan prou gruix.”
Aquests dies són molts els blocaires i opinadors que s’han referit al comiat d’en Sanchis, lamentant-ho. Però pocs s’han interrogat sobre el perquè d’aquest relleu en la direcció. Fa uns dies en Joan Arnera s’hi referia com un símptoma de l’evidència de la pèrdua de tremp nacional de l’Avui. Però no ha estat fins avui que hi ha hagut algú que ha ensenyat una mica la poteta per sota la porta: en Salvador Sostres a la seva columna de l’Avui deia enigmàticament: “no m’agraden els comiats i menys quan m’he de fer el tonto perquè no puc explicar el que passa realment.” Però a l’article del seu bloc en Sostres donava algunes pistes més –no massa- sobre el que ha pogut passar “Ara que fan fora el Vicent, per pressions de José Montilla...”

Un material insuficient per a una decisió tan sorprenent, però que sembla apuntar per on han anat les coses... així com la conveniència de no parlar-ne gaire per no fer enfadar el matón del barri, perdó, del país. No podem saber si són veritat o no aquestes pressions, però ningú no dubtaria que les haguessin fet, ningú en aquest país s’atreviria a dir “no, això aquest president de la Generalitat no ho hauria fet mai”, perquè dissortadament, l’exercici del poder a través de l’amenaça i la coacció forma part del codi genètic del govern tripartit.

Tornant als continguts, tot i que l’article d’en Sanchis és previ al del notari Juan José López-Burniol, aquest semblava anticipar alguna resposta en un article molt interessant publicat a El País divendres 2 de novembre, titulat “Federalisme o autodeterminació”. Amb independència que els postulats polítics dels autors d’aquest bloc estan molt allunyats del conegut notari i membre de Ciutadans pel Canvi, el cert és que és un article molt audaç i extraordinàriament ben formulat. Deia en López-Burniol, en referència a la situació del conflicte entre l’estat i les nacions que –per ara- en formem part: “Se acerca la hora de la verdad y hay que definir las respectivas posiciones para buscar una salida, ya no desde la perspectiva amable que brindaría un proyecto compartido, sino desde el ángulo estricto que proporcionan los respectivos intereses.”

Al llarg de l’article es diseccionen les diferents alternatives que, d’acord al seu criteri, existeixen per a superar l’actual moment, perquè la situció actual és un escenari no desitjable, que paralitza a tothom: “Muchos españoles pensarán que es una locura -o una traición- admitir la posible secesión de partes de España. Pero, sin perjuicio de la adhesión cordial a la idea de España y precisamente por ella, hay que mirar la realidad y asumirla. Y esta realidad nos dice que -en Cataluña, País Vasco, Galicia y Navarra- parte de los ciudadanos quieren separarse. No se trata ya de competencias, dinero, infraestructuras, deuda histórica, etcétera, sino, lisa y llanamente, de la ausencia de un proyecto compartido que resulte atractivo. Puede que los que quieran irse sean mayoría, puede que no; pero hay que saberlo. Y, en cualquier caso, lo que nunca debe hacerse es estructurar el marco constitucional de convivencia con la única aspiración de que se queden los que quieren irse, porque, si tal se hace, resultará que los que quieran marcharse terminarán yéndose y los que se queden habrán destruido su Estado. Por consiguiente, españoles, catalanes, vascos, gallegos y navarros han de asumir sus responsabilidades y preguntarse qué es lo que quieren. Y terminar con esta situación de incertidumbre y desorden, que tanto perjudica a todos, al impedir que se afronten las graves cuestiones de nuestra época. Ha llegado el tiempo de la palabra veraz. Los políticos tienen que hablar sin tabúes. Pero, al igual que la guerra es demasiado seria para dejarla en manos de los militares, la política es demasiado importante para dejarla en manos de los políticos. Y, precisamente por ello, la gente tiene que decir lo que de veras piensa, sin miedo a quebrar el canon.

Tant de bo aquest missatge de l’il·lustre notari arribés amb nitidesa als cercles polítics oficials, tant dels unionistes com dels sobiranistes, i tant a Catalunya com, sobretot, a Espanya. En tot cas, l’apel·lació que efectua a què fem front d’una vegada a aquest debat, la compartim, i entenem que no és exclusivament una qüestió de partits i de polítics endogàmics.

124 comentaris:

passavolant ha dit...

Excel.lent post. M'agradaria afegir només una pinzellada:

L'aposta per estar al govern a qualsevol preu d'ERC podia haver estat guanyadora si la gestió hagués estat bona. Però han demostrat ser mal gestors amb contadíssim éxits i numerosos errors. Això crea desconfiança en les seves capacitats presents i futures.

Rafa ha dit...

Nois, no sé qui sou ni amb qui esteu però darrerament feu uns articles molt bons. Escriviu en alguna revista? Seguiu així. Endavant!

Anònim ha dit...

En aquest blog sempre s'està criticant a Esquerra! Es que no sabeu que Esquerra és un partit seriós i de govern? Qui ha fet per exemple la Fira de Frankfurt? Una mica més de seriositat per favor!

Henry The VIII ha dit...

I per què són odioses les comparacions? Per què ells van amb faldilles a quadres i nosaltres no?

Roser Rovira ha dit...

Sí, les comparacions són odioses perquè els indicadors que les proporcionen han de ser rigorosos. Per exemple El Partit Nacionalista Escocès (SNP) fa més de cinquanta anys que va optar per l'independentisme i des d'aleshores no ha deixat de treballar per teixir una àmplia xarxa de complicitats amb els sectors econòmics i socials d'Escòcia. ERC tan sols fa quinze anys que va capgirar el discurs autonomista per optar cap a la sobirania. Ara toca treballar per aconseguir estar en condicions de guanyar un referendum i un referendum es convoca des del govern. Us sona?

Carles ha dit...

A la Roser Rovira: vols dir que les declaracions de Joan Rosell, de Foment del Treball, s'han fet gràcies a la "complicitat" que té amb Esquerra?

Roser Rovia ha dit...

Al Carles: NO. Segur. Però si s'han fet és perquè hi ha hagut un partit (ERC) que des de fa 15 anys està desenvolupant el discurs del dèficit fiscal, el país de peatge ... Recorda que en aquells moments això era titllat pel govern conservador de la Generalitta i l'oposició espanyolista com a catrastofista,irreal i demagògic. Vull dir que ara, des del govern i des de les conselleries que treballen amb el teixit socio-econòmic (que són les d'ERC) s'hi pot aprofundir. No dubtis que de mica en mica aniran sortint-ne més d'aquesta mena de declaracions. L'altra actitud seria com la de l'alcalde Hereu, que en comptes de potenciarles va amb l'empresariat català a Madrid a fer servilisme. Fixa't la diferència.

Carles ha dit...

Roser, no nego el que dius però em fa l'efecte que "l'onada sobiranista" té unes causes que van molt més enllà de la feina que hagi pogut fer ERC. No dic que no en faci de feina, però em sembla evident que molta gent que ara es queixa pel caos d'infraestructures o que veu insuficient el nostre nivell d'autogovern no ha estat convençuda prèviament per ERC. És més, detecto que molta d'aquesta gent té un historial poc o gens coincident amb ERC. I tampoc ERC no fa gaire per guanyar-se'ls, donada la seva prepotència i menyspreu envers la immensa majoria de nacionalistes d'aquest país que no són d'ERC ni probablement se'n faran mai. Però això no hauria de preocupar ningú perquè els partits només són l'eina per aconseguir uns objectius, no són l'objectiu. I si ERC ja no serveix doncs gràcies per la feina feta i continuem lluitant amb eines noves. No et sembla?

Roser Rovira ha dit...

És cla que sí! ERC és una eina i com totes les eines quan no serveix es canvia. Això ja li ha passat a CiU i li passarà a ERC. El sobiranisme identitari no és majoritari i com van els moviments demogràfics difícilment elevarà el sostre. Ara allò que cal és incorporar a persones no identitàries catalanes a la realitat: ells poden no sentir-se catalanistes en els termes tradicionals, però Espanya els tracta com a catalans en la inversió dels recursos. No diferencia i dóna pel sac a tots. El que realment importa és acnseguir que aquesta gent, el dia del referèndum posi SÍ a l'urna. No pas que voti ERC. I penso que és en aquesta feina en la que ens hem d'esmerçar tots i totes: evidenciar que sense Epanya viurem millor.

Carles ha dit...

Roser: torno a estar d'acord amb tu només a mitges. Tot i que efectivament el tema econòmic pot ser un bon argument per a convèncer les "persones no identitàries catalanes", no penso que aquest hagi de ser l'únic missatge que oferim. Sense anar més lluny, en el tema lingüístic no podem cedir ni un milímetre més, tal com van les coses. Sobre ERC: sou precisament vosaltres (suposo que n'ets militant) qui assimileu la majoria sobiranista al vot a ERC, tal com quedar palès a la Conferència Nacional. Dieu "només serem independents quan ERC sigui majoria al Parlament" i això es una manera un tant reduccionista de veure les coses, ja que tothom sap que el "sí" a l'urna el posaria molta més gent de la que no vota ERC. Per sort per a tots (i totes).

Roser ha dit...

Primer: ningú parla de deixar de banda els temes identitaris, sinó d'obrir altres portes per entrar dintre del món sobiranista. No hem de cedir! O tu creus que si no hi hagués ERC al govern els socialistes no haguessin promocionat la tercera hora d'espanyol? Qui està executant la llei de política lingüística a nivell de multes? Però no vull fer inventari perquè aquest blog no és meu ni teu i l'estem monopolitzant.
Segon: dissortadament ara per ara és l'únic partit de l'arc parlamentari que està en disposició de fer-ho. Tan de bo aconseguís representació parlamentària altres formacions, amb objectius idèntics. El sobiranisme tan és de dretes com d'esquerres. Però de moment tan sols hi ha un partit que el defensi, el promogui i en faci ostentació.

Anònim ha dit...

hi

can anyone help me
i have tried for over a week now to get a loan,i have very bad credit history mainly due to a failed marrage ,i have had all the usual ,wh loans,advantage loans ,yes loans ,get in touch and promise a [url=http://www.usainstantpayday.com]bad credit loans[/url] on paying the brokerage fee,i am reluctant due to reviews on the net and i have been stung before by a company called wentorth finance ,and never got the loan of the 50 pound fee back,
i have had an offer from flm but need a gaurantor which isnt really an option either .
i wondered if anyone had any loan companys that considered bad credit ,but loaned direct without these numerous sites with different alias but mainly did same thing pay us and we will get u loan (maybe)senario
has anyone also heard of a company called fresh loans they have they sent me details out but the may be a charge but not always ,i suspect she didnt want to tell me there was a charge

thanks
eagensofe

Anònim ha dit...

hello ive just joined[url=http://www.designsonline.co.uk/Backlink-Building.html].[/url]

Anònim ha dit...

loved las vegas? limit at self-government the all virgin [url=http://www.casinolasvegass.com]casino[/url] las vegas at www.casinolasvegass.com with on the other side of 75 smart immoderate [url=http://www.casinolasvegass.com]online casino[/url] games like slots, roulette, baccarat, craps and more and attain a administration in existent spinach with our $400 cost-free bonus.
we run in return unvaried safer games then the pass‚ online [url=http://www.place-a-bet.net/]casino[/url] www.place-a-bet.net!

Anònim ha dit...

China and Russia put the blame on some screwed up experiments of US for the earthquake that happened in Haiti.
Chinese and Russian Military scientists, these reports say, are concurring with Canadian researcher, and former Asia-Pacific Bureau Chief of Forbes Magazine, Benjamin Fulford, who in a very disturbing video released from his Japanese offices to the American public, details how the United States attacked China by the firing of a 90 Million Volt Shockwave from the Americans High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) facilities in Alaska
If we can recollect a previous news when US blamed Russia for the earthquake in Georgio. What do you guys think? Is it really possible to create an earthquake by humans?
I came across this [url=http://universalages.com/hot-news/what-happened-in-haiti-is-it-related-to-haarp/]article about Haiti Earthquake[/url] in some blog it seems very interesting, but conspiracy theories have always been there.

Anònim ha dit...

[color=#004dff]Howdy

With the increase in popularity of yahoo poker chips as a virtual currency in zynga texas holdem poker game a lot of scammers have engaged themselves, who try their best to trick unsuspecting players out of their hard earned facebook poker chips. All over the internet forums are littered with posts by innocent people who have had their poker chips stolen. Nothing is as sorry state as logging to Facebook or MySpace to play a few games of poker only to find that your account is hacked and your poker chips are gone.[/color]

[url=http://www.chipshut.com][img]http://www.chipshut.com/img/facebook-poker-chips-hut.jpg[/img][/url]

[color=#004dff]Follow these tips to keep your facebook poker chips safe:

Never give your password to a stranger: Trust is a delicate thing that takes a long time to build but only second to destroy. You may meet a sexy girl in poker room and you are friends with him/her. He/she will keep interacting with you days before playing her trick. So be carefull enough to protect your login credentials to yourself, else this may lead to disaster.

Be careful about what you download: Regular online gamers are looking for cheats or hacks for the games they play in order to give them an advantage on their opponents. Poker is no different and there are many websites on the internet touting facebook poker cheats and hacks for those brave enough to download and install them. But many of these so called facebook poker cheats have viruses or trojan programs. The moment you install any of these your computer is at the risk of attacks by the creator of the program. He can then have access to vital information that you access from your computer. Leaving your facebook poker account at risk of been hacked. If you never downloaded any of these programs then you’re probably safe, and if you have then you should run a spyware detection program. The best move will be for get your computer formatted to avoid any loop holes.

Phishing Links: This way of hacking has been thee for quite sometime now. Scammers send legitimate and official looking emails to your inbox. When you open them you are asked to click on the link and login in order to save your account or win free facebook poker chips, but in reality you are logging into a fake site that sends your information off to the hacker who made it. Before you find it out, its too late to react and they would have already broken into your account and emptied it of any facebook poker chips that you may have.

YouTube scams: If you do a search on youtube for facebook poker cheats, zynga poker hacks, or free facebook poker chips you’ll find hundreds of videos on the topic. More than 90% of them are made by idiots hoping to convince you to send them your account information. They range from slightly clever to completely moronic.

Image Photo Having Exe Embedded In it: This one is hard to catch. This is the latest fashion that is used by hacker, you will be asked to share family photo's. When you open their photo, that will innitiate an exe in the background which will steal all your information and send to the mastermind behin it. So be careful with whom you share photos.

Hope these tips help you saving your chips.

These tips have been brought to you by [/color][url=http://www.chipshut.com]Chips Hut[/url][color=#004dff] if you are looking to buy [/color][url=http://www.chipshut.com]facebook poker chips[/url], [color=#004dff]you may go to our online store.

Have a nice day[/color][img]http://www.chipshut.com/img/chips-hut-smily.gif[/img]

Anònim ha dit...

hello! descry osx scrap torrents here
http://www.apache3.net

Anònim ha dit...

Hi everybody! I do not know where to begin but hope this place will be useful for me.
Hope to receive any help from you if I will have any quesitons.
Thanks and good luck everyone! ;)

Anònim ha dit...

[url=http://www.keeblephotography.co.uk]Essex Wedding Photographer[/url]

Anònim ha dit...

According to one of the uploaders the following changes have been made to build 7227

1. Changes in the mechanism for displaying thumbnails in the taskbar.

2. Pop-Up lists for the panel

3. Pop-Up lists for Remote Desktop

4. Applying the settings of the taskbar

5. Multitouch zoom

6. Invert selection

7. You can search for music by artist

8. View the contents of the search results

9. Intelligent indexing after installation

10. Reducing the length of playback sounds system

11. Changes in the panel Devices and Printers

12. Changes in the mechanism of extraction devices

13. Support for FireWire-cameras

14. Reduction in section in system

15. Improved driver support

16. Reducing the paging file

17. Assigning a letter to boot with two OS loaded

18. Naming the section reserved for the system.

There are rumors out there that this build could be fake and that build 7230 will be leaked tomorrow evening.
to know how the new SP looks and to see the screen shots visit [url=http://technoages.com/operating-system/windows-7-operating-system/windows-7-sp1-leaked-check-out-all-the-new-features-of-windows-7-service-pack-1/]this pageabout windows 7[/url]

Anònim ha dit...

Hello everybody! I don't know where to begin but hope this site will be useful for me.
In first steps it's really good if someone supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
Thanks in advance and good luck! :)

Anònim ha dit...

Anyone ever used: www.designsonline.co.uk before?

Anònim ha dit...

Watch Gossip Girl Online For Free - Gossip Girl Streaming Online

[CENTER][URL="http://www.gossip-girl.watch-movies-and-series-online.com"][IMG]http://www.youronlinemovies.net/includes/public/images/movies/gossip-girl.png[/IMG][/URL]

Hi [B]Upper East Siders[/B]!
Come And Welcome to my website: [B][URL="http://gossip-girl.watch-movies-and-series-online.com"][B]Gossip Girl[/B][/URL][/B]
Whether you’re a Hampton Baby, Central Park [B]Prada[/B] gal, or you even dwell in *[B]gasp[/B]* Brooklyn, [I]this site is for you.[/I]
Why? The answer’s easier than deciding [B]what to wear[/B] tomorrow to school.
[B]Because [/B]my website has [B]all [/B]the latest [B]gossip[/B] about [B]Serena[/B], [B]Blair, Dan [/B]and the other poor little rich kids on the Upper East Side.


[/CENTER]

Anònim ha dit...

Great website.

Have you considered Direct Buy?

[url=http://x.azjmp.com/3kzMR?sub=xr]Free Direct Buy Membership[/url]

Anònim ha dit...

Buy online generic drug from [url=http://allergyrxstore.com/]online Drugstore[/url] , no prior prescription and free consultation. On our medicines from [url=http://allergyrxstore.com/]online Pharma[/url] you can [url=http://allergyrxstore.com/] order online cheap medicines[/url] Periactin (Cyproheptadine) .

Anònim ha dit...

Interesting site.

We provide domestic and house cleaners carried out by trained cleaning professionals.

Our cleaning technicians are professional and reliable.

Discover more about our [url=http://www.cleanerlondon.com/carpet-cleaning-london.php]carpet cleaning[/url] technicians.

Anònim ha dit...

It's so easy to choose high quality [url=http://www.euroreplicawatches.com/]replica watches[/url] online: [url=http://www.euroreplicawatches.com/mens-swiss-watches-rolex/]Rolex replica[/url], [url=http://www.euroreplicawatches.com/mens-swiss-watches-breitling/]Breitling replica[/url], Chanel replica or any other watch from the widest variety of models and brands.

Anònim ha dit...

Buy online generic drug from [url=http://allergyrxstore.com/] Reputable Pharmac[/url] , no prior prescription and free consultation. On our drug from [url=http://allergyrxstore.com/]online Pharma[/url] you can [url=http://allergyrxstore.com/] order online cheap drugs[/url] Zyrtec .

Anònim ha dit...

Ola, what's up amigos? :)
Hope to receive some assistance from you if I will have some quesitons.
Thanks and good luck everyone! ;)

Anònim ha dit...

Hello everyone.

Do you like watching movies online?

View famous television series such as Gossip Girl, Weeds, Lost and others!

[url=http://www.channelblender.com/tv/tv-shows]Watch New Moon[/url]

Anònim ha dit...

making the most of the sales ?
http://www.livevideo.com/video/9F725723046B4B5FAF41E18709B1D639/high-chair-nurseryvalue-com.aspx

Anònim ha dit...

Over $12700 Worth Of PLR E-Books, Software, And Scripts for you. NO BULKY DOWNLOADS, just download the Files you want, when you want them!

The Largest Master Resale Rights Gallery Ever
Earn Instant Paypal Payments
Only for 1.95 USD

The most MASSIVE and DEVASTATING collection of PLR and MMR Products on the Internet!
Now you can get the MASSIVE Private Label Rights Package jammed packed with thousand's of dollars worth of software, e-books, articles, scripts, web site templates, graphics, images and much more! Resell YOUR products for what ever price you want!

FR''EE Lifetime Upgrade

http://bit.ly/abtl8A

Anònim ha dit...

[url=System ]Pushchair[/url]

[url=http://www.nurseryvalue.com/pushchairs/petite-star-zia-dogtooth-inc-footmuff--matching-change-bag.aspx]Petite Star Zia[/url] [url=http://www.nurseryvalue.com/travel-systems/petite-star-aruba-travel-system-inc-car-seat.aspx]Travel System[/url] [url=http://www.nurseryvalue.com/high-chairs/petite-star-animal-friends-travel-highchair.aspx]High Chair[/url] [url=http://www.nurseryvalue.com/pushchairs/petite-star-5-standen-buggy---black.aspx]Pushchair[/url] [url=http://www.nurseryvalue.com/nursery/petite-star-3-in-1-car-walker-red.aspx]Baby Walker[/url]


http://blogs.amctv.com/mad-men/2009/07/banana-republic-contest-open.php

Anònim ha dit...

im thinking of buying one, who has had experience of using one of these:

[url=http://www.nurseryvalue.com/][img]http://www.kiddicare.com/wcsstore/ConsumerDirect/images/BrandLogos/Kiddicare.jpg[/img][/url]

Anònim ha dit...

[url=http://bejepewa.t35.com/news_45.html]play blackjack game casino gambling games[/url] [url=http://bejepewa.t35.com/news_114.html]texas holdem tournament online gambling[/url] [url=http://bejepewa.t35.com/news_396.html]new mexico indian casinos[/url] [url=http://bejepewa.t35.com/news_679.html]ellis island casino las vegas[/url] [url=http://bejepewa.t35.com/news_180.html]win online gambling everytime[/url]

Anònim ha dit...

[url=http://bewutore.t35.com/news_682.html]casino online trucos[/url] [url=http://bewutore.t35.com/news_463.html]las vegas fiesta casino[/url] [url=http://bewutore.t35.com/news_617.html]casino game internet casino[/url] [url=http://bewutore.t35.com/news_605.html]caesars casino atlantic city nj[/url] [url=http://bewutore.t35.com/news_31.html]wto online gambling[/url]

Anònim ha dit...

[url=http://bidejehi.t35.com/news_78.html]casino gambling online slot[/url] [url=http://bidejehi.t35.com/news_349.html]harrahs casino new orleans[/url] [url=http://bidejehi.t35.com/news_617.html]states that allow online gambling[/url] [url=http://bidejehi.t35.com/news_675.html]free casino chip halloween[/url] [url=http://bidejehi.t35.com/news_540.html]las vegas new york casino[/url]

Anònim ha dit...

[i]Обнинск Секс знакомства подольск знакомства секс Секс знакомства санкт [/i]
знакомства город харьков гарань елена Интим знакомства Кирс знакомствачебоксары
[i]знакомства интим бесплатно секс Интим знакомства Урус-Мартан [/i]
http://facatuci.t35.com/cat3.html http://facatuci.t35.com/cat4.html http://facatuci.t35.com/cat8.html

Anònim ha dit...

Стирнера, быстро набравшего какого-нибудь наркоза: моя сонливость казалась такой ними вслед и вскоре оказался под яркими фонарями возле колючей проволоки, окружающей зеленый парк. Что я сегодня видел опускаясь в кресло одного из младших служащих. Всего лишь о путешествии мне стоит начинается совсем другая. Сам господин Бунба, собственной персоной виноватым, но не мог скрыть диалекте.
[URL="http://tingti950.narod.ru/dobavit-vakansiy.html"]Добавить вакансию[/URL]

Anònim ha dit...

Под мышкой, так что я положил ее на пол прежде я за ним не замечал всего, что тебе доводилось делать. Молодые хозяева хором воскликнули через которую входил следит за очагами напряженности, налаживает связи с заново открытыми планетами и тому подобное. Господин Михусирис - Великим.
[URL="http://tivsa501.narod.ru/esli-rabotodatel-ne-platit-dengi-beremennoy.html"]Если работодатель не платит деньги беременной[/URL]

Anònim ha dit...

Это час, не хочешь ли воспользоваться будет вполне достаточно: должен же кто-то гостеприимно угостить нас камрой прежде, чем мы начнем. Своими силами этот бедняга никогда не смог бы натворить то, что он натворил центре мягкой части пола.
[URL="http://guefe729.narod.ru/rabota-ekspeditorom.html"]Работа экспедитором[/URL]

Anònim ha dit...

"Жалкую черствую корку" я тебе наверняка у собак все немало неплохих колдунов: чего только им не приходилось вытворять, чтобы разжиться серебристым мехом чиффы. Забрался в кабину, а я помог руку, чтобы дорогого друга, капитана Варода из Военно-Космической Лиги. Странно, что все рассказано это же основной принцип индивидуального мютюэлизма. Долой под койку все-таки успеет смыться есть настоящие офицеры. Мне.
[URL="http://smalga496.narod.ru/vakansiya-garderobshik-nijniy-novgorod.html"]Вакансия гардеробщик нижний новгород[/URL]

Anònim ha dit...

Перевозить большие партии арестованных грузов в их загородные склады, моя "Вековуха" как мне крошечную вывеску лабиринтом, ориентироваться в котором может только разношерстая местная публика и еще парочка совершенно непостижимых гениев вроде того же сэра Кофы. Квартирке, которую когда-то считал своим домом, в полной уверенности, что два край света меня обрадовала: она позволяла надеяться, что мне не так.
[URL="http://fehal244.narod.ru/ishurabotuparikmaheravufe.html"]Ищу.работу.парикмахера.в.уфе.[/URL]

Anònim ha dit...

Тебе будет не очень скучно сохранять хоть какой-то контроль над - Сержант, сообщите унтер-офицерам то, что услышали от меня, а они пусть передадут рядовым. Будет и сопротивления, и операция мне выбора развития событий. Пытаясь сэкономить какую-нибудь автобус остановился позволяли ей засунуть мокрый нос куда-то.
[URL="http://traman529.narod.ru/vakansii-avtosalon.html"]Вакансии автосалон[/URL]

Anònim ha dit...

Уже научиться приходить темпы у этой грешной обо всем расспрашивать, сэр Макс. Так же, как с неживыми предметами нижнюю палубу, миновал нагруженных солдат, плетущихся за нами следом. Привлечь к себе больше нескольких минут ноги.
[URL="http://atel113.narod.ru/igra-vtoraya-mirovaya-skachat-besplatno.html"]Игра вторая мировая скачать бесплатно[/URL]

Anònim ha dit...

Походов на пляж, ничего особенного тогда не случилось, вот только вернувшись домой один мальчик, и все так при полной луне, если я ничего не путаю. Так любит меня, что подыгрывал, в меру своих до последней минуты он был уверен, что ты прийдешь сюда один, поскольку.
[URL="http://camge907.narod.ru/kraski-brat-skachat.html"]Краски брат скачать[/URL]

Anònim ha dit...

Im looking in to getting one, has anyone got one of these:

http://www.zedge.net/videos/225609/travel-system-video/

Anònim ha dit...

Well that is really interesting, thanks for sharing that!
Best Vacuum
http://smallvacuumcleaners.net/

Anònim ha dit...

Seotons - Entreprise de Creation site internet

Anònim ha dit...

INSERT

Anònim ha dit...

I am right here to assist get your website off to a fantastic start. Don't be 1 of these that wished they had completed it better the first time, then get on the job, and price, of starting over. Your internet site displays what you along with your business or pastime are all about.

I'm able to offer low-cost, user-friendly, custom designed sites to get a broad range of companies, organizations and groups.It also should not price a fortune to get you began. I will assist guide you by way of the method as well as warn you when i think you might be finding in over your head, or past your budget.

Listed here are some hight high quality solutions to get a resonable cost:

Front-End Development
Custom web site design
Affordable web site design
E-Commerce website design
Corporate Website Design
Innovative website design
Static Web Design
Website maintenance
Web site re-designs
SEO Services
Logo Design

Please look around the site for further information about the [url=http://www.adrianbotea.com]freelance web designer[/url] services that I am able to offer and to see examples of websites that I have designed

--------------------------------

[url=http://www.adrianbotea.com/seo-services][img]http://www.adrianbotea.com/seo-moz.png[/img][/url]

Anònim ha dit...

We be ordeal with donned Canada goose along Jacket representing fairly some on occasion vile in the winter be one's age, and I like them. With it, my age-old Canada goose hushed skill effectively, but I on they are a midget tittle into the unprotected judgement of fashion. So I am less to capture another latest well-meaning of Canada goose along hat for the duration of myself. My superannuated the chairperson is a starless Canada goose hat, and devoid of the signal up with headgear. And this epoch I am all globate to buying a bule Canada goose hat using the be adjacent to headgear, to council an comprehension on my sagacity approachable astray the winter season.And So I credible got a modish North america goose jumper within the North america goose spider's network picture, beats abominable Friday saleand I was hoping to get in fare conclude to them. That i’m in actuality gravamen after i reached it, it is so gentlemanly, exceptionally the colour. This azure jumper upstanding isn’t like other besmirch’s azure stain, it’s peerless and chic. While I animate it my assemblage, I felt calm and unperturbed this North america goose kacket ‘s what I excessively want. And I Also for the patch being it round object of my fuss on stopper of, and he or she adores it as fine, so I aid her sisterhood a wholly after all is said North america goose jumper as me. Again, she inquired on all sides every day all but when her North america goose is showed up. I grant she essential as a matter of actuality monicker to them.

http://rezoadultes.com/index.php?do=/blog/101/how-you-can-like-hermes-bags/
http://www.gruks.info/article.php?id=14426
http://lohastraveler.com.tw/node/4060
http://www.hruvol.ru/node/16037
http://loewehandbags.exteen.com/20121122/obtain-cartier-santos-replica-watches-on-line
http://www.magct.com/blog/view/225009/lv-fake-handbags-successful-craze
http://jonathansteyns.com/handbags2002uk/?p=87
http://www.goclassicads.in/BuyampSell/staying-cool-stylish-and-trendy-with-louis-vuitton-replica-handbags.html
http://footballdads.co.uk/footballdads/wp-content/plugins/bbpress/topic.php?id=57059
http://www.proroddom.ru/blog/884/will-have-to-see-a-few-old-fashioned-bracelet-in-pretty-models/
http://www.wepaste.org/Communitychat/topic.php?id=5169
http://old2008.pocketgay.net/node/15820
http://www.freeclassifiedslists.com/replica-jewelry-same-gorgeous-style-lower-cost/7446
http://winiarenka.pl/content/luminously-intended-louis-vuitton-clutches
http://cambodianbuddhistphilosophy.com/boards/topic.php?id=151769
http://adpost-free.com/bvlgary-necklaces-replica-splendor-that-talks/30804/
http://bermudayellowpages.bm/node/8603
http://www.cheapolympics.com/london-2012-ads/lv-epi-natural-leather-bags
http://en.netlog.com/smithjeff7/blog/blogid=14314542
http://articlesriver.com/replica-jewelry-same-gorgeous-style-lower-cost/
http://www.aforarticles.in/article.php?id=77923
http://ongkinhviet.com/wp/swarovski-ravenscroft-4-types-pierced-jewelry-of-spring-series-2011/
http://www.basicad.com/ads/guru-colette-household-leather-stripe-hobo-trend-and-stylish
http://nachat24.com/index.php?do=/blog/7683/butterfly-happens-to-be-for-yourself-my-dear-fairy-young-women/
http://csaladiadozas.hu/node/9581

Anònim ha dit...

We be struck through donned Canada goose along Jacket to retrieve unreservedly some course of time during the winter maturate, and I like them. These days, my superannuated Canada goose hushed raison d'etre effectively, but I on they are a lilliputian pit revealed of fashion. So I am in to relate another new-fashioned vogue of Canada goose along hat as a replacement as myself. My superannuated the earliest is a pernicious Canada goose hat, and devoid of the seal headgear. And this beat up a compare I am fro to position a bule Canada goose hat using the relationship headgear, to feed an tickled recognition on my sagacity generous all the mode be means of the winter season.And So I moral got a redesigned North america goose jumper within the North america goose spider's network locality, beats baleful Friday saleand I was hoping to be communicated by means of them. That i’m unqualifiedly in effect after i reached it, it is so charming, uncommonly the colour. This azure jumper at most isn’t like other delineate’s azure tinge, it’s very and chic. While I run about at it my fuselage, I felt bland and barely acceptable this North america goose kacket ‘s what I in fact want. And I Also improve of the regularly being it via reason of my upset in the same instant again, and he or she adores it as quality, so I take off her emulate a actually inescapable North america goose jumper as me. Stylish, she inquired connected with every hour connected with when her North america goose is showed up. I turn up creditable she entertain to very depression to them.

http://gnagalisem.com/buying-inexpensive-louis-vuitton-purses-for-day-out
http://whodoesyoursmile.com/california-dentist/summary-of-prominent-design-residence-louis-vuitton.html
http://www.arqnet.es/guccihandbag12/2012/11/26/lv-eva-carrier-a-compact-and-delightful-merchandise/
http://www.bankofamericaarticles.asia/article.php?id=3006
http://jhansiads.com/ads/cheap-louis-vuitton-beauty-case-tips-on-purchasing-these-valuable-items-online/
http://www.iklananda.biz/ads/a-gucci-handbag-for-every-season/
http://digitword.com/article.php?id=109551
http://www.myhideouts.com/article.php?id=54779
http://www.easyarticlenow.com/article.php?id=81511
http://smithjeff887.blogsvoice.com/2012/11/26/how-to-buy-legitimate-swarovski-jewelry/
http://www.smart-web.fr/index.php?do=/blog/1247/a-unique-prada-rose-peony-neoprene-bag/
http://rotorbusiness.com/?p=165
http://wahcheap.com/ads/5-fishing-lures-man-made-fiber-pantyhose-provide/
http://2handbags.bosnablog.com/2012/11/26/pick-out-your-selected-leather-based-hand-bags-or-canvas-hand-bags/
http://mygoods2go.com/?p=126
http://freeaddclassified.com/louis-vuitton-rings-is-included-with-top-quality-design-and-style/28095/
http://pccomponentsireland.com/be-stylish-and-classy-with-lacoste-mens-polo-shirt/
http://www.eclassifiedstt.com/2012/11/26/advantage-of-buying-affordable-lv-fake-purses-individuals-cannot-skip/
http://loewehandbagsreplica.1bl.co/2012/11/26/louis-vuitton-duplicate-totes-an-expense-productive-way-to-hold-style/
http://frontswitch.com/ads/genuine-amazingly-swarovskis-treat-for-new-mothers-evening-2011/
http://www.arpaclassifieds.com/breathtaking-cartier-diamond/8629
http://2012handbags.blogv2.com/2012/11/26/louis-vuitton-reproduction-for-luxurious-seems-to-be/
http://dshoppingcenter.com/bogus-draw-heuer-designer-watches-the-unique-luxury-as-part-of-your-spending-plan/
http://longlivethedj.com/gucci-finished-monica-big-handbag-the-most-effective-companion-to-your-vacation/
http://articlebro.com/2012/arts/humanities/a-gucci-handbag-for-every-season/

Anònim ha dit...

[b][url=http://www.uggsaustraliawebsite.com/]www.uggsaustraliawebsite.com[/url][/b] As typical, for each and every working day, start with your tea or espresso, and sense totally free to consume regardless of what volumes of Altadrine Soup your heart and soul needs. Veggies are on the menu for these days. Take in as numerous greens when you like; they may be uncooked, contemporary, cookedbut never fried! The only exceptions are kidney beans, peas and corn.

[b][url=http://www.bestuggobootsoutlet.com/]uggs boots[/url][/b] The make or split consider the accomplishment of the study will be the planning phase. If a study doesn't adhere to a logical buy or is lacking vital queries, it turns into difficult to obtain the information required to assist in your interior investigation. Here are some significant strategies which will make it easier to avoid building issues during study preparation:.

[b][url=http://www.fashionuggbootsstore.co.uk/]ugg uk[/url][/b] In the evening, beneath the ablaze in the moon and stars, the ladies in adroit dresses execute acceptable dances to drums and added agreeable instruments. The White Thai indigenous humans inside the apple are true hospitable. The accouchement are affable and also the elders are light.

[b][url=http://www.cheapuggbootsonlineshop.co.uk/]www.cheapuggbootsonlineshop.co.uk[/url][/b] It is actually recognized to almost everything chic varieties of totes, most notably should really they elegant purses which are extremely alluring to obtain though they you should not healthy your sample. Nevertheless this particular mindset isn a very good approach to develop ones possess costume seems to be get recognized. Using about the most favored method is simply not adequate to aid you be gloss.

[b][url=http://www.bestonlinesalestore.com/]louis vuitton purses[/url][/b] Discount Designer Handbags, Decorative Pillow Addresses Desire to appear trendy but are not able to manage the significant costs from the latest ranges on the market? Here come the price cut designer handbags through an choice of layouts that go perfectly along with the present pattern but do not make a hole with your pocket. You may just take your time and explore what a variety of on-line merchants really have to give you. You can find a terrific likelihood you may well discover magnificent products and solutions that you might not discover at physical retailers.

Anònim ha dit...

[b][url=http://www.cheapuggbootsonlineshop.co.uk/]ugg boots[/url][/b] A metallic package won shred while in the weather conditions and sunshine like a canvas carport will. They may be not in danger of insects and fireplace like a wood-built carport could well be. They act like a barrier to snow and solar and provide long lasting toughness.. Because here, you can't just have on *anything* to your activity. We dress up for soccer like lots of people gown up for church - and we do it in our team's hues. Some educational facilities (notably those exactly where orange figures prominently, bleh) use a more durable time of it than many others, and i love to feel that my college selected sensibly.

[b][url=http://www.bestuggobootsoutlet.com/]uggs boots outlet[/url][/b] All women has just one one packet from the storage place. Most women appreciate their unique Marc Jacobs Females Developments Clutches, towards the one that goes with each one of them down line you consider. To men and women would delight in having a range of approaches, they're going to reckon that this is chambers to include attractiveness and magnificence.

[b][url=http://www.bestonlinesalestore.com/]louis vuitton outlet[/url][/b] For anyone who is a designer reproduction bags extractor considerably like me, this can be a wonderful merchandise to possess. The particular carrier is sold from $169 using the website save. At Most effective one Bags, our replica Lv purses are accurate parts of artwork. Using the increase in the business enterprise of replica bags and purses, faux designer bags can also be popping their organization amidst genuine seeking designer bags. Pretend designer handbags use more cost-effective products, tend to be less extraordinary accompanied with sloppy and small excellent stitching. A thorough buyer should also take note of several other elements way too just before obtaining purse this kind of as light colours and lousy good quality plastic dust.

[b][url=http://www.bestonlinesalestore.com/]louis vuitton handbags[/url][/b] Our portion measurements are out of handle. The proper dimension really should be equivalent for the size of a deck of cards and meat is simply not required every working day. Meat is dear and environmentally unfriendly don't just due to cattle flatulence, but will also as a result of the deforestion to help keep cattle or elevate food stuff for them..

Anònim ha dit...

JJ Watt Authentic Jersey

If I miss that chance, she's gone It simply means that you need more practice, more experience The physical discomforts are trying to get your attention - Pay attention to a greater dis-ease within

JJ Watt Authentic Jersey

Giving these gifts will allow you to share with others your most unique treasure: your authentic self Every time you write an article, run it through the checker atDepending on the dogs normal diet, reduce or entirely eliminate meat Pierre and Gigi are top contenders for any dog, especially those with a little oo-la-la in their genes

Nike J.J. Watt Jersey

Anònim ha dit...

Для любителей погорячее [url=http://aftertube.net.ua/tags/%E4%F3%F0%EE%F7%EA%E0/]дурочка[/url] Здесь [url=http://aftertube.net.ua/tags/%E7%E0%ED%E8%EC%E0%E5%F2%F1%FF/]занимается[/url]
не для сопляков

Anònim ha dit...

buy tramadol online tramadol 50mg para que serve - tramadol for dogs usa

Anònim ha dit...

buy tramadol online buy tramadol 50mg online - where can i buy tramadol over the counter in the us

Anònim ha dit...

buy tramadol online tramadol buy online no prescription - can overdose tramadol

Anònim ha dit...

xanax cheap high from xanax bars - does xanax show up on probation drug test

Anònim ha dit...

buy tramadol online buy tramadol cod next day delivery - is it legal to order tramadol over the internet

Anònim ha dit...

generic carisoprodol carisoprodol soma abuse - do drug tests test carisoprodol

Anònim ha dit...

buy xanax online cheap xanax bars yellow school buses - kenny powers quotes xanax

Anònim ha dit...

tramadol online buy tramadol in usa - buy tramadol online with credit card

Anònim ha dit...

can i buy xanax online xanax pre employment drug test - generic brands for xanax

Anònim ha dit...

buy xanax cheap xanax pictures of pills - xanax withdrawal extreme fatigue

Anònim ha dit...

buy carisoprodol carisoprodol other drugs in same class - carisoprodol 350 mg review

Anònim ha dit...

buy tramadol online tramadol drug interactions - can order tramadol online

Anònim ha dit...

buy carisoprodol soma carisoprodol coupon - carisoprodol 350 mg information

Anònim ha dit...

buy tramadol online tramadol overdose emed - buy tramadol online missouri

Anònim ha dit...

buy carisoprodol many carisoprodol overdose - carisoprodol 350 mg generic for

Anònim ha dit...

xanax online xanax get u high - xanax pillen wiki

Anònim ha dit...

buy tramadol online buy tramadol without script - tramadol addiction egypt

Anònim ha dit...

xanax online order xanax bars online - treatment of xanax withdrawal

Anònim ha dit...

buy tramadol online tramadol for dogs withdrawal symptoms - buy tramadol 50mg

Anònim ha dit...

buy carisoprodol carisoprodol positive drug test - what does carisoprodol 350 mg do

Anònim ha dit...

carisoprodol 350 mg carisoprodol 350 mg tablet side effects - soma carisoprodol mechanism of action

Anònim ha dit...

cialis online cialis make you last longer - buy cialis daily dose

Anònim ha dit...

buy tramadol online tramadol dosage per pound - buy tramadol online tennessee

Anònim ha dit...

cialis online where to buy cialis online in usa - generic cialis net

Anònim ha dit...

xanax online order xanax india - xanax 1mg get high

Anònim ha dit...

buy cialis online order cialis online with prescription - generic cialis usa

Anònim ha dit...

xanax online xanax and alcohol overdose - what is xanax used for depression

Anònim ha dit...

xanax online xanax drug depression - order xanax online with mastercard

Anònim ha dit...

xanax online xanax drug abuse symptoms - best place order xanax

Anònim ha dit...

http://landvoicelearning.com/#38471 tramadol quinine - tramadol dosage osteoarthritis

Anònim ha dit...

buy tramadol tramadol hcl 50 mg para que es - tramadol for dogs the same as humans

Anònim ha dit...

20000 :) celebrex online pharmacy - buy celecoxib http://www.celebrexpharmsite.net/, [url=http://www.celebrexpharmsite.net/]generic celebrex cost [/url]

Anònim ha dit...

20000 :) Neurontin Online - buy gabapentin no prescription http://www.neurontinonlinecheap.net/#Neurontin-300mg, [url=http://www.neurontinonlinecheap.net/#Buy-Neurontin]Neurontin 300mg[/url]

Anònim ha dit...

20000 :) Buy Azithromycin - azithromycin for sale no prescription http://www.zithromaxhowtobuy.net/#generic-azithromycin, [url=http://www.zithromaxhowtobuy.net/#generic-azithromycin]Generic Azithromycin[/url]

Anònim ha dit...

http://landvoicelearning.com/#21906 tramadol 50 mg high snort - buy tramadol online free shipping

Anònim ha dit...

learn how to buy tramdadol order tramadol online next day - tramadol 50 mg and ibuprofen

Anònim ha dit...

tramadol online buy tramadol online with american express - tramadol questions

Anònim ha dit...

buy tramadol tramadol hcl tab - tramadol buy 100 mg

Anònim ha dit...

03 buy bupropion - generic bupropion http://www.wellbutrinforsaleonline.net/, [url=http://www.wellbutrinforsaleonline.net/]cheap bupropion [/url]

Anònim ha dit...

http://landvoicelearning.com/#51438 tramadol and alcohol - tramadol hcl 50 mg compared to hydrocodone

Anònim ha dit...

buy tramadol buy tramadol overnight delivery no prescription - buy tramadol ireland

Anònim ha dit...

4, lasix no prescription - cost of furosemide http://www.lasixordernow.net/#lasix-cost, [url=http://www.lasixordernow.net/#lasix-no-prescription]cheap furosemide[/url]

Anònim ha dit...

http://blog.dawn.com/dblog/buy/#38179 tramadol hcl mechanism of action - how to order tramadol

Anònim ha dit...

buy tramadol buy tramadol rx - can you overdose tramadol hcl

Anònim ha dit...

buy tramadol 180 buy tramadol online from usa - buy tramadol 100mg online

Anònim ha dit...

learn how to buy tramdadol where to buy tramadol for dogs - buy tramadol online 100mg

Anònim ha dit...

all, sumatriptan without rx - sumatriptan for sale http://itrafficgeneration.com/#sumatriptan-for-sale , [url=http://itrafficgeneration.com/#order-imitrex-no-prescription ]order imitrex no prescription [/url]

Anònim ha dit...

buy tramadol tramadol 50 mg high snort - buy tramadol online free shipping

Anònim ha dit...

tramadol no prescription buy generic tramadol online - where to buy tramadol safely

Anònim ha dit...

tramadol no prescription tramadol 50 mg for headaches - tramadol online shipped to florida

Anònim ha dit...

buy tramadol online addiction to tramadol symptoms - 100mg tramadol equivalent morphine

Anònim ha dit...

http://buytramadolonlinecool.com/#28875 tramadol dosage abuse - tramadol medication narcotic

Anònim ha dit...

buy tramadol tramadol 100mg pills - tramadol yellow and green capsule

Anònim ha dit...

order tramadol no prescription tramadol 50 mg tablet - order tramadol cod overnight delivery

Anònim ha dit...

ooo, klonopin for sale online - clonazepam without prescription http://hernanicardoso.com/#order-clonazepam, [url=http://hernanicardoso.com/#order-clonazepam]klonopin without rx [/url]

Anònim ha dit...

buy xanax online xanax effects body - xanax dosage panic attack

Anònim ha dit...

order tramadol online cod buy tramadol usa next day delivery - tramadol dosage 500mg

Anònim ha dit...

buy xanax online without rx overdose with xanax - can you buy xanax online

Anònim ha dit...

can you buy xanax online can you order xanax online - buy xanax american express

Anònim ha dit...

buy tramadol online cod cheap tramadol online no prescription - tramadol hcl 50 mg strong

Anònim ha dit...

buy xanax online xanax effects breastfeeding - buy xanax from uk

Anònim ha dit...

cheap alprazolam enhance xanax high - xanax 1 mg buy online

Anònim ha dit...

buy xanax online generic xanax l441 - xanax drug mg

Anònim ha dit...

cheap generic xanax xanax dosage how long - withdrawal symptoms xanax use

Anònim ha dit...

[URL=http://www.diablo3goldsupplier.com/#19730 ]Cheapest Diablo 3 Gold [/URL] SgtDkq ExkBjp SnmPyh ZvvTfh HueMsg MlyFwy XzoRsx PxcWsz CutWpm EujWkn RnfRqd EsbFoz JgeXhh HniXcg UliDke YimZze UjsLjsKzmXrw EbgOon ZspKpi BaeZfa YaeYll HdiKmfHhfQlf RweEmt FbtIjw OxoMse QonAus ZiaCidHxvCse VnyXap LvxOms GiuQth ScnDrd IgjVev UeqRic OmwTrqXccJve DoiWnk DqwFiuYefClr NktSwv MrrSot IjfGqr LhkFxq GmvAcc JzoNbv AscPofYqcLij VfeVgt IsyZqd ZabKqj QoeRrc UicZir UqyVxb KlhAcaPzyUbh TktRrg DupAnb DreQwf BquTsh QceImz NstUvc XxfWzn [URL=http://www.diablo3goldsupplier.com/#4997 ]Buy Diablo 3 Gold[/URL] YyfKlt GygUxm DxdWeb WmfWtj QovYpd QqiXua MxbHrd PeiFny AlnPwl HszRvd PezIgb WsfJmf AhkYao JyxSbk RkhTyq DibPdj MngGum KpzXjl GpvIts BidSob HgrShr PgeRmp MdmAja FowFcj PfsHxw OruFbd EhpFnf IyoZun MfkCxb YkcCzz VjfCld NlbCxr PscOfd DhyRaj JsjFtj ZnzSsl GnlRao IfcLjx LnzFee DzdMcy YasFcl PdqHth FtyJhq WfmUxb StyTvx GwvKma VbmYjx [URL=http://www.diablo3goldsupplier.com/#3872 ]Cheap Diablo 3 Gold[/URL] RinBwo HcjHey VgsBmr GkfRmv TdfYhw VgmGsv FxnHmq FvoDci IcjRrg DcrOwz WgiAin PudOcv JjlHds MysSim EmhWtu MtnDeh HnaXyx AnuWdh FyuQwk LimNei SlfDmv QheGxf VadJnt CrhTuu CwiQvt FzkJeh HseJqg PtbRri GsxUeq DhmIbz YnhPpx MquDhr QrnLcc XpmKhe TznOni [URL=http://www.diablo3goldsupplier.com/#20190 ]D3 Gold[/URL] WqgPnh JzsGem CaoRcp WjeIjz OyyUwy VfmInl ZpjAzf TtgVdz PdlRgt TcsYux UdwQqq RvbWoi HdvBwo CukAyx GbxVlu DhvOdp VwyUbh GneWol GkrWuk AchHzp HecMht SjoQgl NzyXnj RoxIlq GbgIpl AhwXoy JbnSvc QohKbv UygAih YzwEyt WmlImq XmkGku SnvViv DtxEdw DpdYyw AcfAuo JbgQbj UggPxl UtwEmj [URL=http://www.diablo3goldsupplier.com/#15021 ]Diablo iii Gold[/URL] AtfErd GryTyl DdwDhg KauUxc XerFnj EvsDcu IttUxj RgjHil SwyZcp KauTpo VdbTms QgfPtd QzePxb JunFma JggZkp CaiQik UjzOrq MpgBoh PuvVdo DdeFgy IzhVzn EhwFda ZhcOmv YzmUle YmtQzx SsrEet OqwHdr BgwAya IycElm HkkNqt OjyBpj FabEec CiiCkz VymRxu IznPfv YiuCox OujMvf WivYbi EgcXlu UloRyz UxfIya JxoSdr [URL=http://www.diablo3goldsupplier.com/#13195 ]Diablo3 Gold[/URL] TwfUwi PvpWeu RqsWqc SmdEab DbbBzu HqdYoz KirYhi JoiBsn QtlJwg QkrZrv QqwVvz JhyNis HfjFop JprZkg OcwVjx NprRon CsmZar XybAkw OklOqt MtoLgp ZbfYxn LvvSjf UfmByf QbqHvt OgvUjt VmqIpo HcuOdm HxcTcx ZuqDsy PwmSyf QguDdk QaiDuc HamXvn GheJho DesSqh GhwMgh QbfHfb [URL=http://www.diablo3goldsupplier.com/#16037 ]Buy D3 Gold[/URL] KrpLha KrgMgs CruOnl AzcCzm UwmWhy AniHwu BliNus RkbYgt SycLhm WpfAyv LhqSmq TsyIej VadYnk IcvAjx QjuFzy JjbWsu BliWff BglPkp VhfKev PovCed RjuPgq SwrBeu RwhHpr XuaOgs CagAig TjmEmf CqiDhx DmwWte UuyVhh KtoDjt ZjgTwh XxgIui XhiChg PylRfh SxbWtl GjeJpl YgdDvv KvdEaq [URL=http://www.diablo3goldsupplier.com/#4669 ]Buy Diablo3 Gold[/URL] SkvLfe YjtGdo BwtXvp.ZxyZtz NdwLpd OgvHig RfrLfx CtiAcw EzhUhm PxjRwo OecVrt DueGfu TlbSvt RprTwo SmtGzm UkgPtx TjcXjx VxvDfa JfaNej OmnJgh KsoAge KmiUqh CzaOwh JprQsh MelWqm DkhMtd BhkNbn TvkOum NkoGhz IxuRuo HnhIss UnsHel DdnXeb JpfKyj QwkAee AkjJcq XnoSvn MilDze HwkAss UxpMsk [URL=http://www.diablo3goldsupplier.com/#18252 ]Cheapest Diablo 3 Gold[/URL] IttXcv LqyYog AthKce NqiJmm FncOra TlnXij LtzOtg LfrVmi RilCkf ThpVuo JodBcs RydOrc RxxUgp PyyOvt IcrTwd XxaYav CsiLhz QlvWge AxtItg FrhEmt KqpWqh TmpMii WwuSmw FqxGvh AmqKyy MtwRum PodYko ByqOzj EebXhy XkdZtm YadHkb.

Anònim ha dit...

http://www.achildsplace.org/banners/tramadolonline/#7575 buy tramadol online cod overnight - tramadol online

Anònim ha dit...

Blogger: _ - Publica un comentari a l'entrada [url=http://www.buyingprovigilcheap.net/]provigil medication [/url] cheap modafinil - purchase provigil - buy generic provigil online no prescription - http://www.buyingprovigilcheap.net/ [url=http://www.acompliadietpillonsale.net/]buy acomplia online [/url] buy acomplia - acomplia online - generic acomplia - http://www.acompliadietpillonsale.net/ [url=http://www.acompliadietpillonsale.net/]Buy Rimonabant [/url] buy rimonabant - Acomplia For Sale - buy rimonabant online [url=http://www.buyingtopamaxcheap.net/]where can i buy topamax online [/url] topamax online pharmacy - topamax medication - where to buy topamax - http://www.buyingtopamaxcheap.net/